Fysiotherapie
De praktijk is toegankelijk voor cliënten van alle leeftijden met orthopedische en neurologische aandoeningen van het bewegingsapparaat. Indien uw aandoening buiten ons vakgebied valt, kunt u doorverwezen worden naar uw huisarts of een gespecialiseerde fysiotherapeut. Alle medewerkers van de praktijk staan geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister van het KNGF en voldoen aan de laatste na- en bijscholingseisen.
Specialisaties
De geriatriefysiotherapeut is gespecialiseerd in de problematiek die kan horen bij het ouder worden. Deze bestaat vaak uit meerdere componenten zoals: verschillende/gecombineerde ziektebeelden, valincidenten, verlies van zelfstandigheid en het gebruik van veel medicatie. Helaas is deze problematiek lang niet altijd gekoppeld aan de hoge biologische leeftijd. De geriatriefysiotherapeut brengt samen met u uw klachten en (on)mogelijkheden en kaart, om vervolgens een passende behandeling te starten. Deze kan bestaan uit bijvoorbeeld: voorlichting/advies, het trainen van de kracht of balans en het uitzoeken/aanmeten van hulpmiddelen. De geriatriefysiotherapeut heeft naast de reguliere opleiding fysiotherapie een driejarige master gevolgd om zich te specialiseren.
Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.
De Manuele Lymfedrainage is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.
De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfestelsel en door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.
Bij de Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze ‘handgreep’. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht worden afgevoerd.
De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken, wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn.
De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam functioneert. De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfeklieren in de buikstreek, oksel, liezen en het gezicht. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.
De Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen.
Zo behandelen wij onder andere patiënten met: zwellingen (oedeem), b.v. lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie, verstuikingen, bloeduitstortingen, spierpijnen en spier-letsels, dystrofie, reuma (ontstekingen), artrose (slijtage), het zenuwstelsel; b.v. M.S., gezichtsverlamming, migraine, klachten als gevolg van stress; b.v. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen, keel-, neus- en ooraandoeningen, huidproblemen; b.v. chronische eczeem, acne, littekens, longaandoeningen; b.v. chronische bronchitis, longemfyseem, astma, bloedcirculatiestoornissen; b.v. glaucoom, etalageziekten, open wonden, orgaanklachten; b.v. de lever, de nieren (allergieën) en de darmen (ziekte van Crohn).
De mechanische diagnose en therapie voor aspecifieke rugklachten is ontwikkeld door Robin McKenzie, een fysiotherapeut in Nieuw-Zeeland.
Het blijkt dat voor 80% van de aspecifieke rug- en nekklachten geen duidelijke oorzaak aan te geven is. Dit feit leidt heden ten dage tot grote verwarring in de medische wereld. Men is naarstig op zoek naar de pathologisch-anatomische verklaringen van één van de meest frequent voorkomende aandoeningen in de westerse wereld. Het zijn aspecifieke rug- en nekklachten waar het McKenzie Concept zich mee bezig houdt.
Zowel voor diagnose als therapie gebruikt McKenzie geen pathologisch-anatomisch model maar een ander classificatie- model, gebaseerd op de symptomatologie van de patiënt. Bepaal welke mechanische factoren van invloed zijn op het klachtenpatroon van de patiënt en stel daarna vast welke oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven van de patiënt gegeven kunnen worden. Doel van deze benaderingswijze is de patiënt onafhankelijk van de therapie en therapeut te maken en de kans op herhalingen aanzienlijk te verkleinen.
De zelfwerkzaamheid van de patiënt staat hierbij centraal. Slechts indien de patiënt het niet meer alleen kan, zal de therapeut gerichte therapeutische (manuele) technieken gebruiken.
Aandoeningen
Neurologische aandoeningen
Als u gediagnostiseerd bent met een aandoening van het zenuwstelsel (neurologische aandoening), kunt u bij ons terecht voor fysiotherapie. Het is belangrijk dat u zo optimaal mogelijk kan functioneren. Daarom trainen wij de alle daagse functies, opstaan, lopen, reiken en tillen. Het behandelplan wordt volledig afgestemd op uw hulpvraag.
Orthopedische aandoeningen
Orthopedische aandoeningen zijn aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Dit kunnen aandoeningen aan zowel de spieren, botten als gewrichten zijn. Denk hierbij aan knie-, heup- of rugklachten. De veel voorkomende aandoeningen zijn: artrose, letsel van het spieren/pezen en gewrichten, osteoporose en status na een operatie. Het behandelplan wordt volledig afgestemd op uw hulpvraag.
Behandelmogelijkheden
De fysiotherapeuten zijn bekend met de volgende aandoeningen conform de diagnose codelijst:
- Amputatie
- Gewrichten, uitgezonderd wervelkolom, menisectomie, synovectomie
- Botten, uitgezonderd wervelkolom
- Menisectomie, synovectomie
- Pees, spier, ligament
- Wervelkolom
- Verwijderen osteosynthese materiaal
- Postoperatieve contractuur/atrofie
- Overige chirurgie van het bewegingsapparaat (incl. nieuwvorming)
- Aseptische botnecrose
- Afwijkingen wervelkolom/bekken
- Skeletafwijkingen (aangeboren)
- Ossificatiestoornissen
- Ontstekingen/nieuwvormingen in het skelet
- Pseudoartrose/epiphysiolysis/apofysitiden
- Standsafwijkingen extremiteiten
- Afwijkingen gewrichten, uitgezonderd wervelkolom/bekken
- Overige orthopedische aandoeningen zonder chirurgie
- Dupuytren
- Epicondylitis/tendinitis/tendovaginitis
- Bursitis/capsulitis
- Chondropathie/artropathie/meniscuslaesie
- Artrose
- Osteoporose
- Syndroom van Costen
- Spier-/pees- en fascie-aandoeningen
- Discusdegeneratie/coccygodynie/HNP
- Südeckse dystrofie
- Gewrichtscontusie/-distorsie
- Luxatie (sub-)
- Spier- en peesruptuur/hematoom
- Hydrops/hemartrose/traumatisch oedeem
- Myositis ossificans/adhaesies/traumatische bursitis
- Fracturen
- Ernstige traumata/polytraumatisé
- Whiplash injury (nektrauma)
- Status na brandwonden
- Hartaandoeningen (niet hier onder genoemd)
- Myocard-infarct (AMI)
- Status na coronary artery bypassoperatie (CABG)
- Status na percutane transluminale coronair angioplastiek (PTCA)
- Status na hartklepoperatie
- Status na operatief gecorrigeerde congenitale afwijkingen
- Lymfevataandoeningen/oedeem
- Ulcus/decubitus/necrose
- Algemeen vaatlijden, circulatiestoornissen
- Basilarisinsufficiëntie
- Cara
- Aangeboren afwijkingen tractus respiratorius
- Pneumothorax/longoedeem
- Luchtweginfecties
- COPD
- Emfyseem
- Interstitiële longaandoeningen, inclusief sarcoïdose
- Diabetes mellitus
- Immuniteitsstoornissen
- Spastische colon
- Adipositas
- Overige-, erfelijke aandoeningen
- Chirurgie niet bewegingsapparaat, niet cardiochirurgie
- Nieuwvormingen zonder chirurgie
- Perifeer zenuwaandoening
- Cerebellaire aandoeningen/encephalopathieën
- Cerebrovasculair accident/centrale paresen
- Multiple sclerose/ALS/spinale atrofie
- Parkinson/Extrapyramidale aandoeningen
- HNP met radiculair syndroom
- Dwarslaesie
- Neurotraumata
- Overige neurologische aandoeningen/neuropathieën/spierziekten
- Psychomotore retardatie/ontwikkelingsstoornissen
- Symptomatologie (zonder aanwijsbare pathologie)
- Psychosomatische aandoeningen
- Hyperventilatie zonder longpathologie
- Proctologie
- MDL (maag, darm en lever)
- Seksuologie
- Urine incontinentie
- Fecale incontinentie
- Urologie
- Gynaecologie
- Reumatoïde artritis, chronische reuma
- Juveniel reuma
- Artritis, polyartritis
- Spondylitis ankylopoëtica/ankylose
- Overige reumatische en collageen aandoeningen
- Littekenweefsel
- Sclerodermie
- Psoriasis
- Hyperhydrosis
- Overige huidaandoeningen
Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF)
Sinds 1 januari 2006 bestaat de mogelijkheid om zonder verwijzing van de huisarts een screening bij de fysiotherapeut aan te vragen. Tijdens de screening wordt beoordeeld of uw klacht in aanmerking komt voor een intake en onderzoek, waarna dit aansluitend of tijdens een nieuwe afspraak kan plaatsvinden.
Het is mogelijk dat bij de screening gegevens bekend worden waardoor behandeling van uw klacht niet mogelijk is. U krijgt dan het advies om contact op te nemen met uw huisarts. De huisarts zal dan al in het bezit zijn van het screeningsrapport.
Heeft u een klacht over de praktijk of bent u ergens niet tevreden over, dan hopen wij dat u ons dat laat weten. Uw klacht zal serieus en in vertrouwen behandeld worden. Mocht uw klacht niet bespreekbaar zijn met uw fysiotherapeut, dan zijn de overige fysiotherapeuten in de praktijk bereid objectief te bemiddelen. Is er ondanks deze mogelijkheid geen bevredigende oplossing dan kunt u uw klacht indienen bij:
KNGF, afd. Register
Antwoordnummer 205
3800 VB Amersfoort
Beginnen met Fysiotherapie?
Sinds 1 januari 2006 bestaat de mogelijkheid om zonder verwijzing van de huisarts een screening bij de fysiotherapeut aan te vragen. Tijdens de screening wordt beoordeeld of uw klacht in aanmerking komt voor een intake en onderzoek, waarna dit aansluitend of tijdens een nieuwe afspraak kan plaatsvinden.