Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.

De Manuele Lymfedrainage is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfestelsel en door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

Bij de Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze ‘handgreep’. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht worden afgevoerd.

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken, wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn.

De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam functioneert. De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfeklieren in de buikstreek, oksel, liezen en het gezicht. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.

De Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen.

Zo behandelen wij onder andere patiënten met: zwellingen (oedeem), b.v. lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie, verstuikingen, bloeduitstortingen, spierpijnen en spier-letsels, dystrofie, reuma (ontstekingen), artrose (slijtage), het zenuwstelsel; b.v. M.S., gezichtsverlamming, migraine, klachten als gevolg van stress; b.v. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen, keel-, neus- en ooraandoeningen, huidproblemen; b.v. chronische eczeem, acne, littekens, longaandoeningen; b.v. chronische bronchitis, longemfyseem, astma, bloedcirculatiestoornissen; b.v. glaucoom, etalageziekten, open wonden, orgaanklachten; b.v. de lever, de nieren (allergieën) en de darmen (ziekte van Crohn).